Halusin mennä uimaan

2008-

Pieni videoteos arvonnalla

Case 6070/R/164387/08 video,17 min

Näyttö, dvd-soitin, arvonta, arvontalaatikko, levänäyte, punainen kierrätyskajakki, arvontakaavake, ohjeistus, tuolit, pöytä.

Taiteilijat: Marjukka Korhonen, Raimo Uunila

Kuvat ja videot: Raimo Uunila, Camilla Siren, Petter  Martiskainen

Absurdi kollektiivinen teos ympäristörikoksesta, josta ei voi tuomita ketään, ja joka käsittelee syyllisyyden tunteen heräämistä ja sen katoamista, päätöksenteon vaikeutta ja mahdollisuutta.

Halusin mennä uimaan-teos pohjautuu poliisille tehtyyn rikosilmoitukseen meren saastumisesta 6070/R/164387/08 Pasilan poliisiasemalla, jossa ilmoitettiin Itämeren saastuneen 9.9.2008. Tutkinnan johtajana oli rikosylikomisario J. Mäkelä.

Halusin mennä uimaan -teos edustaa ympäristöpoliittista näkökulmaa, jossa tarkastellaan ympäristölain riittävyyttä suojaamaan laajoja vesialueita. Saastuttaminen nähdään teoksessa kollektiivisena rikoksena, jota lainsäädäntö ei oikeasti tunne. Ympäristö turmeltuu kollektiivisesti tavallisia arkisia asioita tekemällä. Ympäristönsuojelulain asiantuntijoiden mielestä laki tarjoaa tällä hetkellä riittävän suojan, mutta ongelmakenttä on globaalissa päätöksenteossa.

Kohtaamme tulevina vuosina suuria haasteita maailman ilma- ja vesikehään liittyen. Millaista uutta lainsäädäntöä ja poliittista päätöksentekoa pitäisi tehdä? Onko luonnolla oikeus itseensä? Mitä tieteilijät kommentoivat asiaa?

Halusin mennä uimaan –teokseen liittyy sekä video- ja kuvamateriaalia sekä tieteilijöiden ja virkamiesten kommentteja ja keskusteluja. Olen toteuttanut Halusin mennä uimaan-teoksen yhdessä mediataiteilija Raimo Uunilan kanssa.

www.uimaan.net