Pulu, Tyttö ja punaiset hiukset

2018

kaksi osaa

valualumiini, pronssi ja maali

Sipoon kunnan kokoelma

Kuvat: Jussi Tiainen

Sipoon pääkirjastoon toteuttamieni veistosten Pulu, Tyttö ja punaiset hiukset teemana ovat erilaiset tarinan aihiot. Teokset ovat visuaalisia kertomuksia.

Pääovelta avautuvassa näkymässä kirjastoon saapujan ottaa vastaan Pulu-veistos. Herkkä ja valpas hahmo on paratiisillisen vapaan androgyyninen tytön ja pojan yhdistelmä, jolla on pulun höyhenten väritys kaulassaan. Pulut eli kesykyyhkyt pesivät eri puolilla maapalloa talojen syvennyksissä, räystäiden alla ja muissa kaupunkirakenteissa. Ne ovat sopeutuneet ihmisen toimintaan. Pulu-veistos muistuttaa ihmisen vastuusta osana luontoa. Kuin myös siitä, että ihmisen tulee sopeutua uudelleen osaksi luonnon toimintaa eikä pitää luontoa vain hyväksikäytön kohteena.

Lukuparvelle kiipeävä kohtaa Tyttö ja punaiset hiukset-veistoksen rappusten yläpäässä. Parven kaiteella istuvalla tyttöhahmolla on apinan ja kurittoman, ikoniseksi muodostuneen Peppi-tytön olemusta. Tyttö ja punaiset hiukset–veistoshahmon aiheina ovat yhteiskunnan rakenteet ja ihmisten yhdenvertaisuus. Sen alkukertomuksena on puhdasoppisuuden aikakausi 1500-luvun lopulta 1700-luvulle. Tämä aika tunnetaan noitavainoista ja suvaitsemattomuudesta, vaikka samanaikaisesti valistustyön ansiosta kansan lukutaito alkoi yleistyä. Punaisiin hiuksiin liittyi, ja liittyy yhä, monenlaisia uskomuksia.