Kulttuuriratikka ja Maskotti

 

Ratikan liikennöinti käynnistyi lokakuussa 2010.

Helsinki

Kulttuuriratikka toi kiskoille liikkuvan tapahtumagallerian, jossa oli musiikki-, kirjallisuus-, kuva- ja mediataiteen esityksiä sekä näyttelyitä. Kulttuuriratikan ideoiminen käynnistyi vuonna 2006. Monialaisen suunnitteluryhmän tehtävänä oli tunnistaa ja sovittaa yhteen taiteelliset, ulkoasulliset, toiminnalliset ja tekniset reunaehdot, joiden pohjalta Kulttuuriratikka toteutettiin. Suunnittelutyön päätavoitteena oli luoda tila kulttuuritapahtumille arkiseen liikkumisympäristöön. Kulttuuriratikka oli liikennöinti- ja tilausliikennöintiajossa Helsingissä vuosien 2010-2018 aikana.

Kulttuuriraitiovaunun suunnitteluryhmään WSP:ltä kuuluivat kuvanveistäjä Marjukka Korhonen, AD Natalia Martamo, muotoilija Ari Peltola sekä tuotanto-AD Riikka Airaksinen.

Ratikan ulkokuoren suunnittelusta vastasivat Marjukka Korhonen ja Natalia Martamo sekä Kerkko Vanhanen HSL:stä.

Kulttuuriratikan suunnittelu, toteutus, tapahtuma- ja mediataidetuotanto: WSP Finland Oy, HKL (Helsingin kaupungin liikennelaitos), HSL (Helsingin seudun liikenne), Kulttuuritehdas Korjaamo ja AV-arkki ry.

Maskotti

Toteutin Kulttuuriratikan katolle Maskotti-veistoksen, joka ”kuuntelee ja katselee” kaupungin tapahtumia. Haasteena Maskotin valmistamisessa oli teoksen sijoittaminen ajoneuvon katolle kestämään erilaisia sääolosuhteita, johtimien kipinöintiä, pesukemikaaleja ja huoltotoimenpiteitä. Liikkeessä olevan veistoksen pystyi kohtaamaan jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä.