Istuinveistokset

2016-2019

Kalasatama, Helsinki

Istuinveistokset-tilataideteos koostuu 14 osasta, jotka on valmistettu teräksestä. Teoksen metallipinnat on hiottu kiiltäväksi ja osaksi maalattu. Ne on sijoitettu katualueelle rantaan Sörnäistenniemen Parrulaitureille ja Capellanaukiolle Helsingissä.

Kolmen erilaisen tuoliryhmän lähtökohtana ovat olleet Kalasataman läheisten, tiheästi asutettujen kaupunginosien tuolimallit 1900-luvun työläiskodeista.

Ne tuovat rakentuvan kaupunginosan julkiselle ranta-alueelle muistuman alueen menneestä elämästä. Alueen eri kaupunginosilla; Kallio, Vallila, Sörnäinen ja Hakaniemi on värikäs historia, joihin liittyy myös teoksen sijoituspaikka Kalasataman Sörnäistenniemi. Alueella on pidetty tansseja, seurusteltu, vietetty vapaa-aikaa sekä trokattu viinaa. Istuinveistokset -tilataideteoksen tuoleissa yhdistyvät yksityisten kotien intiimi tunnelma ja avoin julkinen tila. Teos kommunikoi tilallisesti sijoitusympäristönsä kanssa.

Olen sijoittanut Istuinveistokset niin, että teoksen osat nousevat avoimessa kaupunkitilassa esiin sekä yksilöinä ja veistoksina. Halusin, että niiden erityinen intiimi, jopa korumainen luonne, korostuu ja inhimillistää julkiseen käyttöön rakennettua ympäristöään.

Perinteisestä veistoksesta poiketen oleellinen osa Istuinveistokset -tilataideteosta on sen käyttötarkoitus, istuminen. Tavanomaisesta veistoksesta poiketen Istuinveistokset on tarkoitettu paitsi katseltavaksi, myös käytettäväksi. Penkkien sijoittelu kuitenkin poikkeaa tavanomaisesta julkisten kalusteiden sijoittelusta. Penkkien muodossa ja sijoittelussa olen miettinyt niin ryhmää, kaveruksia kuin yksin mietiskelijöitä. Keskeistä teoksessa ovat sen piirissä tapahtuvat kohtaamiset. Teoksen osaksi tulevat tuoleilla istuvat ja viivähtävät ihmiset ja oleskelu laitureilla. Istumisen jäljet kiillotetuissa ja maalatuissa metallipinnoissa, kulkijoiden kosketukset ja muut jäljet tulevat osaksi teoksen luonnetta. Näistä jäljistä muodostuu uusia kerrostumia ja alueen uutta historiaa. Teoksen toteuttamisen aikana esiin noussut yksi kiinnostavin kysymys olikin se, millaiset asiat ympäristössä voivat muokata julkisen tilan käyttöä?

Istuinveistokset ovat osa Kalasataman ympäristötaidehanketta. Teoksen toteuttamisessa minua on avustanut teollinen muotoilija Mikko Kivioja.

Kuvat: Marjukka Korhonen